Monday, 18 July 2011

Dapur Berasap : Cheese Tart


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera..mudah-mudahan sesiapa sahaja yang membaca blog Huda dirahmati..Apa pun, entri nie cuma nak bercerita..ya bercerita...Huda memang kaki bercerita...abaikan lah...

This entri khusus menceritakan kegiatan utama Huda sepanjang cuti semester ini...memandangkan Huda dah terlalu mewah+kaya+duit penuh setempayan sampai 7 keturunan tak habis dipakai, maka Huda tak kerja..tak kerja bukan bermaksud tak ada kerja tetapi banyak sangat kerja sampai tak boleh kerja...okey..full stop...untuk menghilangkan rasa bosan+mengantuk+kecelaruan perasaan, maka Huda habiskan masa mencari+menyelongkar+membongkar segala macam resepi yang ada di Google+blog-blog tukang masak dan sesiapa sahaja yang bercerita rahsia perihal masakan...cari punya cari, tetiba tengok cheesetart macam sangat mudah untuk dibuat..lagipun, kuih yang paling famous kalau time raya kat rumah Huda adalah Tart Gulung Nenas, makanya cheesetart nie mestilah syok jugakkan....lepas bincang dgn mama, huda pergilah ke bandar dan membeli-belah....tempat pilihan membeli barangan untuk buat kuih di Kota Tinggi adalah di ANITA TRADING....ya...di situ barangnya murah(kebanyakannya) serta layanannya 4/5 bintang(bolehlah daripada bagi 1 bintangkan)...

resepi cheesetart nie Huda curi ambil daripada haz_amon@myresipi.com lau tak silap...banyak lagi resepi best2 kat situ...rajin2 lah Google...thanx Google...dah bershopping2 sakan tue, balik rumah dah malam,...penat weyh...solat sume, badan dah letih, tengok tv dulu...tup2 tengok jam dah kul2 pagi...giler tak giler, tetiba bersemangat nak buat kuih masa tue jugak...terus susun bahan2 dan apa lagi...lipat lengan baju start buat lah weyh...masa nie satu family dah ketiduran...Huda jerk yang giler...dah siap bancuh banhan jadi doh...Huda pun nak panaskan oven...jap lagi toleh kiri toleh kanan...mana oven nie weyh...macam mana nak membakar nie weyh...alamak...mesti ayah lupa nak keluarkan oven dari rak barang raya...aduss....kang bantat plak kalau simpan sampai besok...nak tak nak, kena kejut ayah walaupun kang tetiba kena makian.

mujurlah ayah dalam kondisi yang baik..tak mengaum...baiknya hati ayah...terbaik dari ladang!!!aik...terbaik dari ladang??konpius....oven nie baru lagi...baru sekali guna...tue pun mak guna...Huda memang tak penah guna oven nie...selalu guna yang lama...jadinya, lau ikut resepi, kena bakar 180 darjah selama 15-20 minit...Huda poun buat seperti arahan lah...masa dah masukkan kulit tart tue, Huda tinggal n pergi tengok tv...bila oven bunyi 'kelenting' tanda dah cukup 15 minit, Huda pergi tengok lah...aiyo....cheese tart Huda berwarna seperti kuali...memang sedih...di pagi yang hening melihat cheesetart seperti kuali...tapi Huda kuat semangat...ekeke...teruskan juga buat dgn menurunkan suhu kepada 90 darjah jek n alhamdulillah ianya sukses...




apapun jom layan sesi di dapur bersama Huda...

bahan-bahan tok cheese tart...filling boleh pilih sama ada blueberry,, strawberry, kiwi, mango and whatever you like...

aktiviti membakar...suhu ikut oven korang..jangan terbakar rumah sudah!!

nie filling dia....cheese filling...after that masukkan dalam pastry tart yg dah dibakar tadilah...

nie pic 3rd time buat...yg 1st & 2nd pakai blueberry...3rd try kiwi lak...sweet sangat...orang rumah suka blueberry lagi...

benyek+penyek tue biasalah...lama2 nanti korang tengok dah advance dah...hehehehehehhehe...



Jangan peduli kritikan yang orang lemparkan kepada kita sebaliknya ambillah nasihat daripada mereka....sayang u olss ketat2 rapat2....xoxo...


7 comments:

gadiest ❤ said...

sedapnyerrr =)

NuR aQiLaH mOhD aMiN said...

boleh ler hantar kat rumah satu telap time raye boleh????hahahha

PutRy FaRa said...

meh hantar kat akk.......ahaha.....cube tnye izati follow up..klu dye kate sedap so boleh la ambik order org lain tuk raye ni...btw cmane nk buat blueberry hjau tu

Naziha Othman said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

tahniah huda. jie bangga dgn awak!

Huda said...

jannah : bolehlah..hehe..bru belajar...

qilah : boleh..setakat hantar telap, ape ade hal..haha...

kak fara : ala..kita msih hijau lagi nak amek2 order nie...

jie : tq awk...

Khairol Ikhwan said...

uihhhhh, sedap nyer ^_^ ... sangat suka cheese,, punye la malas, tadi baru je gi beli hotdog with cheese,, mkn panas2,, tyme hujan la skang ni lagi la best,,,, walllahhh....

nak kongsi gak resipi boleh? Sardin Bujang Tak Payah Masak