Monday 3 February 2014

Resepi masak sayur goreng (simple)


Assalamualaikum wbt.
Salam sejahtera.


Hari nih pulak nak kongsikan masakan lauk-lauk harian yang Huda suka makan. Kalau time malas, memang akan masak lauk-lauk macam nih sebab potong-potong, campak-campak, siap!




Sayur (kobis/sawi/lobak/kacang panjang/kacang buncis/tomato/apa saja yang korang suka)
Bawang merah
Bawang putih
Cili api
Ikan bilis
Asam keping
Perencah Pasti Sedap Maggi


  1. Basuh semua bahan. Seeloknya sayur direndam 1jam awal dengan air garam. Penting tau kebersihan nih. Kalau guna kobis, memang kena rendam lama-lama sebelum masak. Tak ingat kenapa. Tapi, berkaitan dengan sistem badan jugak. (potong sayur tuh)
  2. Hiriskan bawang merah, bawang putih dengan cili api. Hiris halus-halus.
  3. Kebiasaannya, Huda akan tumis sedikit ikan bilis kalau guna, sebab tak suka ikan bilis mentah-mentah dalam lauk. Ada rasa wek-wek.
  4. Lepas tuh, tumislah bahan hirisan tadi sampai naik bau.
  5. Masukkan asam keping. Kalau suka rasa masam-masam kuat, boleh letak 2-3 keping. Kalau tak, letak sekeping cukup.
  6. Masukkan sayur-sayuran tadi. Tumis sampai sayur masak, biasanya Huda akan letak sedikit air. Sebab suka berkuah-kuah sikit.
  7. Masukkan perencah Pasti Sedap sesudu untuk perisa.
  8. Bila nampak sayur ok, yang suka layu boleh teruskan sampai layu. Kalau tak, agak-agaklah. 
  9. Siap, sila makan.




Lauk macam nih pun boleh dimakan begitu sahaja atau biasanya Huda makan dengan ikan masin. Tekak orang kampung macam Huda nih prefer benda-benda macam nih jer. Kalau biasa ler. Tapi kalau berduit, mesti cari chicken chop jegak. Tak adalah Huda nih makan ini jek dalam hidup. Apa daa..

Eh, lauk macam nih mesti biasa makankan. Macam mana korang masak? Kongsilah, kalau sedap, Huda war-warkan kat sini. Huda pasti, bila korang dah cuba, mesti korang nak masak lagi sebab, sedap tau. Dia macam kita mengimbau kenangan zaman dulu-dulu, makan dengan mak ayah. Eh, blog berbau sedih. (maklumlah, kebanyakan masa dihabiskan kat U)




Till then, korang kena mencuba!

2 comments:

Mata Pena Fadz said...

Yg simple tu la plg sedap~

hadyla rose said...

cepat dan mudah :-)