Sunday, 13 November 2011

Aidiladha yang ceria~

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...Selamat Aidiladha....uhuk..lambatnya nak wish..better then neverkan...hahahaha...act, Huda kurang sihat balik aritue..tak tahu kenapa, keluar rumah nak balik JB, sakit belakang, terus ke bawah...sampai mcm nak nangis, tpi tak nagis pun..Nama pun student power..*tagline UPSI*..hehe....


Raya nie mesti seronokkan, tengok orang berkorban..Huda dan keluarga belum ada kesempatan dan kemampuan nak buat korban...Insya Allah, selepas segalanya selesai, kami akan laksanakan juga...Tak banyak pun sikitkan...Apa yang kita rasa, kita bagi jugak mereka yang kurang kemampuan rasa...Eh, tapikan, cuba suggest, negeri mana yang ramai fakir miskin? Yang betul-betul tak berkemampuanlah...Macam gaji RM1000 ke bawah...Sebab, kat sini, tengok macam daging korban diberi + direbut oleh orang-orang yang memakai Honda Civic, Toyota Wish, tak pun Naza Kia..Menyampahlah...Patutnya, benda baik yang kita buat tue, biarlah sempurna. Bukan kita korban, then kita berebut nak...So, baik, kita beli daging kat pasar dan balik rumah masak..Buat apa nak buat ibadah korban tue kalau last-last kita yang beriya-iya nak balik? No manners and how shameless you are...

Back to my story..Aidiladha...urm and ahh...Aidiladha bagi kami seleluarga adalah sangat simple...Masak malam raya and terus pergi rumah atok kat Bandar Tenggara II...Sembahyang raya, balik makan-makan..Tak tengok orang berkorban pun sebab bukan tempat sendiri..Malu-malu kambing bhai...Hahaha...Bila dah duduk-duduk sekeluarga tue mestilah berbual, bergelak ketawakan...Hehehe...Best sebab my atok sangatlah gonjeng...Suka buat lawak bodoh tanpa tapisan...Bukan lah atok bodoh cuba itu adalah istilah...Faham?? Ni dialog Huda dengan atok gonjeng...


    Huda : Eh..ada bunyi ayam...ayam sapa tue atok?
    Atok : Ayam orang rumah depan..Yang kereta besar tue...
    Huda : Jauhnya dia jalan..Sampai datang sini tue...
    Atok : Tuan dia suka lepaskan dia..Banyak tue...
   
Ancik Yaya join this conversation...


    Ancik Yaya : Eh, macam makin banyak pulak bunyinya abah...
    Atok          : Yelah..dia(ayam) call kawan dia tue soh datang sini ajak
                      makan..Dieorang nie sangat mengacau makanan beb(kucing
                      kesayangan atok)..Beb kalau dieorang datang terus
                      larilah...Takut kena patuk...
    Huda         : Ketawa sopan...Bising lah ayam nie...*sebab tak berhenti
                      berkokok*
    Atok          : Dieorang bagi salam tue kat kita..Soh sembelih dia...Kan raya
                      korban nie..Dia datang rumah nak soh kita sembelihlah... 
                      *sambil buat bunyi ayam bercakap,"sembelihlah
                      aku..sembelihlah aku"
    Huda         : Kui..Kui...*mata menjeling, nafas dihembus*


Suasana sunyi, ayam berdiam diri...


    Huda : Dah senyap dah tok ayam tue...Hehehehe...
    Atok  : Urm, too-up dia habis tue...*AYAM=TOP-UP*
    Huda  : Ada plak top-up...Merepek jek...


Ayam kembali berbunyi...Riuh rendah...


   Atok  : Hah..tu dah beli top-up dah tue...Bising balik telefon kawan
             dia...Pandai ayam tue...
   Huda : Suka merepek *malas nak layan*





Lawak? Bukanlah cerita lawak Ujang pun..Tapi cukup tok buat kami senyum sumbing...Itulah atok..Selalu buat kami senyum+marah+naik angin+merajuk...Dari kecil lagi atok jaga Huda..Hantar pergi sekolah, masakkan makanan..Atok nie jujur walaupun benda yang dia cakap tue sangat lah menyakitkan hati kiteorang..Huh...Apa pun, itu kenangan Aidiladha Huda..Korang? Tulislah cerita korang and share dengan Huda..




Okey then..Thanks for reading...OK,BYE...








3 comments:

mySara said...

huda.
selamat hari raya aidil adha. :)

Huda said...

selamat hari raya jugak may...lamanya tak update blog kamu...busy raya ker busy asignmnt?

hjbell said...

slmt hri rye jgk huda