Wednesday, 23 November 2011

Kerana manusia dibekalkan hati~

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera....
Hidup sangat sibuk..Banyaknya benda nak join..Tapi banyaknya benda nak buat..Kawan-kawan kahwin, tak dapat nak menunjuk muka..Nak tunggu diri sendiri kahwin, lamanya...orangnya pun masih samar-samar...Tapi, mengikhlaskan diri dan redha nampaknya membuatkan Huda rasa tenang dan syukur..Alhamdulillah, tak da apa yang bermasalah bila kita jaga hati kita daripada bersikap kotor...

Mula-mula dulu, Huda berperang dengan diri Huda sendiri...I was busy with my asignment...So, tak dapat nak fokus pada tanggungjawab...Ya, tanggungjawab yang saya sendiri mahu memikulnya...I'm not blaming anyone for this...So, pada awal tue, rasa macam, everybody on that organization macam tengok 'hantu' bila tengok Huda...Macam tak suka Huda lah..Macam nak marah Huda lah...And, Huda siap buat surat letak jawatan...Before nak hantar surat letak jawatan, ada juga berbual dengan somebody yang Huda boleh tahan hormat dia ni..Mungkin sebab dia nampak rasional...Macam-macam dia nasihat...semua yang dia cakap tue, truly menenangkan hati..And, from that, Huda try untuk tidak berfikir tentang apa-apa pun...Datanglah macam mana jelingan pun, datanglah macam mana sindiran pun, Huda tak mahu memikirkannya..Sebab, fikiran Huda tue akan bawa Huda kepada sikap negatif..Huda tak mahu kerana 'mereka' itu, Huda menjadi seorang yang hilang kepercayaan diri..Sebenarnya Huda cuba mempositifkan apa jua keadaan dan perlakuan dengan mengatakan yang baik-baik sahaja kepada diri...


So, boleh tengokkan...Kita yang menentukan macam mana diri kita..Bukan kita tak mengambil kira pandangan orang luar...Tapi, sampai bila kita nak bersikap begitukan..Biarlah mereka nak updated status apa pun kt Fb..Nka kutuk sampai ratusan komen yang menyokong mereka..Biarkan...Kerana Allah swt sukakan orang yang sabar...Bukan orang yang suka mencari permusuhan...Kata nak jadi cikgu...Bersihkan hatilah wahai insan....

Wassalam..Bye...

3 comments:

NessaQ NasiR said...

Salam a'laik...awk nie link tok kenali wanita lak...hehehehehe

http://hannesoshin.blogspot.com/2011/10/kenali-wanita.html

Mata Pena Fadz said...

:) ape pown jgn peduli ngan ckp org..
lau fikir ape yg owg sibuk dok fikir kite x kmane la syg.

Huda said...

betul tue fadz...mulai skg huda akan mempositifkan diri huda..walau mcm mana pun setan dtg menghasut, huda anggap 'mereka' semua tue sayang sgt kat huda...betul tak?