Tuesday, 24 January 2012

::: Apam Polkadot, bantat :::


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...
Simple story...Belajar buat apam polkadot melalui resepi rahsia PuanYati...Sebab ambil resepi tak mintak izin lepas tue kena sumpahan pari-pari, buat apam tak jadi...Bukan sahaja tak berbentuk apam, malahan polkadot jadi cacar air...rasa sedih, tapi mama kata rasanya sedap...Terus bangga sampai goyang inul...*choy!*

Dah ikut resepinya tanpa kurang walau sedebu tepung...Tapi kesilapannya adalah Puan Yati kukus apam polkadotnya, tapi saya bakar apam polkadot saya...Makanya? *Bukan bakar guna api, tapi guna oven!* Hati meronta-ronta nak mencuba lagi lain kali...Sila ajar saya siapa yang mahir buat polkadot...Cepat.........

Walaupun tak jadi, still nak tunjuk gambar apam polkadot saya...Enjoy peeps...

Bahan...Boleh dibeli di pasaraya...Tapi bukan Mydin...
 3 biji telur
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
3 sudu teh serbuk penaik
1 sudu ovalette
150 ml susu cair
Pewarna 
Filling yang digemari (coklat, kiwi, strawberry, blueberry, bery-bery)
Mangkuk kertas
Periuk kukus
Loyang beserta kawan-kawannya


* Masukkan kesemua bahan. Pastikan telur dibasuh. Tepung diayak. For sure bahan kena ikut sukatan. 
* Asingkan adunan tadi kepada beberapa bahagian, ikut warna apam yang kita mahukan. Sama ada 1 warna sahaja atau 2,3 warna.
* Titiskan pewarna, agak-agak der. Jangan men curah 1 botol pulak.
* Dengan mesra, masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas sedikit, kemudian letakkan filling kegemaran, kemudian masukkan lagi adunan ke dalam mangkuk kertas. Agak-agaklah jangan penuh sangat...Apam kan tembam...
* Sebab polkadot, dot-dotkanlah apam korang tue...


* Kukus dalam 10 minit. Huda bakar selama 30 minit dengan kekuatan api 80 darjah celcius...=)


Resepi Puan Yati yang sesuka hati Huda buat ikut pemahaman Huda...HAHA...Ntahlah, betul ker tak...MAcam betul, tapi still apam bantat...

Proses memasukkan bahan ke dalam mangkuk..Masa nih rasa macam cantik...Dah bajet boleh meniaga...Sekali~Hampeh...

Taraaa...Hasilnya....Memang apam polkadot lah weyh...HAHA

Ini adalah kegagalan pertama Huda dalam membuat resepi percubaan...Berbanding cheesetart, rasanya apam nih senang, tapi, tuelah, tak da rezeki nak menjadi...Tapi, tak bermakna, tak boleh cuba lagi...Eh, kalian cepat follow blog Puan Yati sebab beliau sangat pandai memasak...apam polkadot beliau superb cantik...sebab tue Huda terpikat...Agak-agak Puan Yati ada anak teruna tak??? Gatal~ Ok, so guys, cuba lah,...Belum cuba belum tahukan...*cuba resepi apam polkadot, bukan mengurat anak Puan Yati!* 



Till then, salam...





1 comment:

Anonymous said...

try your best..
tapi saya dh rasa mmg sedap pn