Saturday, 28 July 2012

Hari ke 23, 24 dan 25 : Diterjah dan menerjah!! Gonna miss you.

Assalamualaikum wbt.
Salam sejahtera.

Minggu nie tidaklah sesibuk minggu lepas, namun begitu, kenapa erk, langsung tak ada hati nak menaip di sini. Mungkin keletihan dengan tugas di bulan Ramadhan ataupun sesuatu kuat mengganggu fikiran. Erm.... Tapi, tentu mama ayah di rumah nak tahu perkembangan diri di rantau orang. Ceh, hehe. Tapi, mama saya memang pembaca setia blog yang ramai orang anggap tak ada value nie. Pandangan kita tentunya tak sama, tak begitu? Mana yang baik, ambil sebagai teladan, mana yang busuk, tegurlah agar tak berulang~

Rabu (25 Julai 2012)
Rabu hari yang tak busy mana pun. Unless saya diberikan relief. Tapi, minggu nie, kebanyakan cikgu dah pun kembali daripada cuti dan MC, makanya, relief kurang. Dan Rabu, saya hanya ada 1 kelas which is 40 minutes sahaja. Yeahhh. Kelas pulak penghujung pagi iaitu jam 10.10 pagi. Ajar BM kelas 4 JKA. Mood pagi tue swing swing sahaja. Tapi, hampa betul bila masuk kelas tue semua dah pengsan. 4 orang sahaja yang masih selamat. Saya cuba jugak kejut mereka. Bangun, bangun dan bangun. Alhamdulillah, bangunlah jugak sikit demi sikit. Saya pun kata, kita akan buat pembetulan untuk Ujian Bulanan Julai lepas. "Sekarang, buka buku Rumusan dan salin apa yang cikgu tulis di whiteboard". Jap lagi boleh pulak ada student kelas lain datang memekak-mekak dekat pintu, ketuk-ketuk pintu seolah-olah saya adalah manusia yang bersifat transparent!!! Saya cakap dengan nada biasa, "Yes, ada apa masalah? Kalau awak rasa nak berjumpa dengan students saya, please, beri salam dan cakap bebaik dengan saya, if tak, you may go". Lepas tue, boleh pulak dia mengekek-ngekek dan menganjing-anjingkan saya dan students saya. Manusia berdarah setengah Jawa nie agak pantang bila ada yang adabnya melepasi tahap pemikiran macam tue. Saya keluar, follow dia dan jerit. "Awak fikir awak tue siapa? Awak ingat, awak biadap macam nie saya suka? Awak ingat cikgu praktikum tak layak dihormati? Kalau awak betul jantan yang berani, meh sini face to face dengan saya! Jangan fikir sekolah nie tak ada peraturan dan jangan fikir saya hanya tahu senyum saja!". After saya menjerit macam cikgu yang hilang akal tue, that guy menikus dekat kelas dia. Bukan saja saya menghamburkan kemarahan pada dia, tapi, kadang-kadang, teguran cara halus tak mampu diterima oleh sesetengah orang yang malas menggunakan akal semacam budak itu~

# sekembalinya saya ke kelas, pelajar 4JKA sedang tekun menyalin penulisan saya di whiteboard. Yang tidur pun terbangun. Apakah? Tak adalah suara-suara manja tanya "buku apa cikgu?" "pen habis dakwat cikgu" "cikgu, nie untuk apa cikgu?". Mungkin dalam fikiran mereka, "GARANG JUGAK CIKGU HUDA NIE, SEBELUM AKU DIMAKI JUGAK, BAIK BUAT SEGERA!" #

Khamis (26 Julai 2012)
Kalau semalam saya berkesempatan tidur di sekolah, ya, lepas sesi amukan raksasa, saya tidur dari jam 11.20 pagi until 3.10 petang di surau guru. Tanpa membuka sedikit pun mata saya sepanjang tempoh tersebut. Uwaaa. Uwaaa. Ratu tidur sudah dikenal pasti. Yeah~

Khamis adalah hari busy sedunia walaupun cuma 3 kelas sahaja termasuk relief. Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa saya macam senang lenang di SMVK nie. Erm, pertamanya, ini sekolah vokasional. Kelas ada lebih kurang 20 sahaja. Tingkatan 4 dan Tingkatan 5. Saya hanya ada 10 waktu pengajaran. So, relax sikit. But a bit tired sebab pengajaran lebih teruk dan berhempas pulas berbanding mengajar di sekolah biasa. Or, ada sekolah biasa yang mempunyai students hyperactive macam nie, tak tahulah. 

Minggu nie, saya akan mengajar menggunakan teknik tayangan filem dan pelajar akan keluarkan isi penting. 1 filem memuatkan fakta sejarah untuk 1 bab. Alhamdulillah, teknik pengajaran menerusi filem ini saya istilahkan sebagai berjaya kerana rata-rata mereka boleh menyatakan, menghuraikan serta menghubungkait. Malahan pelajar berhasil menjelas dengan contoh. Setakat nie, saya gembira tapi, saya bimbang juga seandainya ia adalah ingatan jangka pendek sahaja. So, will be study for the next method. Still in learning process and biasalah kalau cikgu praktikum tetiba blurr.

Saya juga masuk ke kelas 4 ABM untuk ganti Cikgu Yushaniza yang sibuk dengan tugas pengedaran komputer riba 1 Malaysia. Tahniah DS NAJIB atas penggunaan wang negara ke jalan yang betul. Eh?? Harapnya, cukai yang dibayar kedua orang tua saya itu, digunakan oleh penerima-penerima laptop tersebut ke jalan yang betul dan diredhai Allah swt. Kadang-kadang benda tujuannya baik terus jadi tak baik. Kelas 4 ABM nie, memang sentiasa ceria, suara sentiasa mantap dan tenaga tak pernah berkurang walaupun masing-masing sibuk kata, "Cikgu, kita puasa!". Kehadiran sentiasa terbaik. Doa saya, kerajinan hadir ke sekolah tue, semoga result mereka juga baik.

Hari berakhir dengan tenang, big thanks to Cikgu Ahmad Jeffery for your kindness. May Allah bless you and your family. 

Jumaat (27 Julai 2012)
Jumaat supposed to be a enjoying's day. (sorry for broken Eng). Miahahaha. Belajar! Kat SMVK nie, kena banyak belajar, malu? Jangan jadi cikgu. Erm, jap eh. Sebelum cerita tentang Jumaat, nak tazkirah sikit mentaliti rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia nie memang baik budi pekerti, ramah-tamah dan suka menolong orang. Buktinya, rakyat Malaysia cukup suka mentertawakan silap dan kesalahan orang lain. Kalau orang tue cakap Eng, tapi broken, kaw kaw diketawakannya. Siap cakap lagi, "Der, lu baik cakap Melayu jer lah, daripada cakap Eng tapi salah Grammar dah jadi lain maksud!!!" Ehem,ehem. Meh, saya perbetulkan. Kalau awak tahu Grammar dia salah, why not, awak pergi kat dia dan cakap, "Salah tue, sepatutnya begini, begitu. Keep it up kawan!". Orang Melayu memang kena perjuangkan bahasa Melayu, tapi, orang Melayu kena banyak belajar tentang hal lain juga termasuk bahasa Eng. Bukan bererti kita belajar bercakap bahasa Eng, kita akan hilang jati diri dan adat resam kita! Saya tengok orang yang all the time cakap bahasa Melayu pun, masih kurang ajar dan kurang adabnya. Macam mana tue?? Jangan sempitkan pemikiran kita wahai anak bangsaku. Kita bangsa yang pernah unggul suatu ketika dulu kerana keintelektualan kita, nah, bangun dan kembali martabatkan MELAYU itu. Jangan asyik menjatuhkan dan mencari silap orang lain!!!

Ok, sambung cerita Jumaat. Dalam jadual mengajar, Jumaat free. Langsung tak ada kelas. Khamis dah check, tak ada sekeping relief pun. Tapi, sedang enak membuai perasaan dalam bilik guru dengan memikirkan buka nanti nak makan apa erk? (walaupun jam baru pukul 8 pagi!!!) dikejutkan dengan kehadiran Adib, pengawas Ting 5, membawa pesanan Kak Ifah supaya saya relief kelas Kak Ifah sebab Kak Ifah sangat sibuk. Ya, guru pembimbing aka kakak saya tue, memang supergirl. Thats why kak Ifah dapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang. Kerja dia, ya Allah, smooth, smart. Patut dicontohi. Sepanjang saya di SMVK nie, kak Ifah akan sampai sekolah sebelum jam 7 pagi. Everyday. Mana kau nak cari cikgu yang 16 tahun mengajar, belum pernah culas dengan tanggungjawab dia??? Kau yang jadi cikgu praktikum pun, pergi tidur dalam surau sekolah bila masa terluang!! (merujuk kepada diri sendiri!). Sampai ke waktu baliknya saya diminta relief. Termasuk kelas kak Sham, 4 KFL. 4 KFL nie pun saya suka. Bila nakal sikit, saya sound jer, terus, maafkan kami cikgu. Except budak-budak yang dah tertulis perkataan HANTU kat dahi dia. Yang tue memang tak dapat nak diperbaiki lagi melainkan jahit mulut dia, buang kaki dia. Baru senyap, agaknyalah. Hahahahaha.

# Sedang khusyuk menulis RPH minggu hadapan, datang pelajar menegur saya. Cikgu Huda, nah! Erm, apa tue? (sambil tangan menyambut huluran kertas daripada pelajar) Eh, masa bila nie? Wah, sukanya. (muka ceria dan eksaited). Rupanya ada juga yang sudi memfotokan saya sewaktu sibuk mengajar, berjalan-jalan dan bererobik di sekolah. Malahan dengan baik hatinya mencucikan filem tersebut untuk tatapan saya. Yeah yeah. Terima kasih anak! #


Nota : Maaflah blog tanpa bahan ilmiah, hanya coretan rasa supaya mama ayah di rumah tahu anaknya di sini baik-baik sahaja. Makin gemuk, tapi masih dalam kategori comel. (Lempang dari tempat duduk masing-masing)

Till then.

2 comments:

mySara said...

hahaha, cerita yang 1st buat aku ketawa dekah2.. aku pon buat mcm kau kalau budak kelas len biadap dtg kelas kite. :)

NURUL HUDA TAIB said...

mySara:
1st time tau tue..kui3..
sakit hati punya pasal.
ingat kita nie tak tahu marah agaknya!